Nieuws

Hoe word je timmerman (opleiding)?

3 min. leestijd 20 juli 2021

Een timmerman voert vaak werkzaamheden uit ter voorbereiding van een schilder of metselaar. Zo kan het zijn dat je als timmerman aan de slag gaat met betonfunderingen, dakconstructies of kozijnen. Daarnaast monteer je vloeren, trappen en scheidingswanden. Benieuwd waar je dit allemaal leert? In dit artikel lees je hoe je timmerman wordt.

Om timmerman te worden, leer je tijdens de opleiding met verschillende houtbewerkingsmachines en gereedschap werken. Door deze machines kan jij je werk makkelijker en mooier uitvoeren.

Welke opleiding moet je doen om timmerman te worden?

Wil jij timmerman worden? Dan kan je een mbo BOL-opleiding of BBL-opleiding tot Timmerman volgen. BOL staat voor beroeps opleidende leerweg. Dat betekent dat je het grootste deel van de opleiding op school doorbrengt. BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg. Dan combineer je werken met leren en leer je het vak vooral in het werkveld.

Binnen de opleiding heb je verschillende niveaus. Zo kun je met niveau 1 starten als bouwplaatsassistent en doorleren naar niveau 2. Op niveau 2 leer je de kneepjes van het vak als timmerman. Heb je de ambitie om allround timmerman te worden? Dan kan je doorleren naar niveau 3.

Wil jij nog een stapje verder gaan? Dan kan je op niveau 4 een vervolgopleiding volgen als Middenkaderfunctionaris Bouwkunde of Kaderfunctionaris Bouwkunde.

Om als timmerman het werkveld in te gaan, is het handig als je een VCA op zak hebt. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM). Met een VCA-certificaat laat je zien dat je basiskennis hebt van veiligheid. Zowel voor jezelf als voor jouw collega’s. Je kent de wet- en regelgeving, zodat je gevaarlijke situaties en handelingen kan herkennen. Met als doel deze gevaarlijke situaties voorkomen.

Welke competenties heb je nodig als timmerman?

Een timmerman moet verschillende competenties hebben. Zo moet je handig zijn en is het fijn als je bouwkundig inzicht hebt. Daarnaast zijn onderstaande competenties belangrijk:

  • Samenwerken, maar ook zelfstandig beslissingen nemen
  • Nauwkeurig zijn
  • Overzicht houden
  • Inschatten hoeveel tijd je ergens voor nodig hebt
  • Planningen in de gaten houden
  • Overweg kunnen met tijdsdruk
  • Klantgericht handelen
  • Resultaatgericht werken

Wat zijn de baankansen van een timmerman na een opleiding?

Gaat het goed met de economie? Dan groeit de vraag naar (bouw)projecten. Goed nieuws voor jou, want dat betekent dat er volop werk is. Gaat het iets minder goed met de economie? Dan worden kosten bespaard, wat helaas (soms) betekent dat er ook minder vraag is naar (bouw)projecten.

Toch hoef jij je als timmerman niet snel zorgen te maken om een baan. Timmermannen, of timmervrouwen, zijn enorm schaars. Dat betekent dat er meer vraag is naar timmerlieden dan dat er aanbod is. Daarnaast hebben we te maken met een arbeidsmarkt die vergrijst. Oudere timmermannen gaan met pensioen en die banen komen vrij. Tot slot zijn er volop ontwikkelingen in de bouw om gebouwen en bedrijfspanden duurzamer te maken. Ook iets waar jij als timmerman weer hard voor nodig bent.

Vacatures (leerling)timmerman

Lijkt het jou leuk om timmerman te worden? Bij Faber hebben we ook leerling vacatures voor timmermannen. Je wordt gekoppeld aan een leermeester die jou alles leert over het vak. Deze leermeester kun je alles vragen. Wij willen tenslotte dat jij je diploma gaat behalen en straks volledig als een zelfstandig timmerman de bouw op kan. Bekijk hier alle vacatures voor timmermannen en solliciteer snel!

Staat jouw ideale vacature er niet tussen? Geen probleem. Neem contact met ons op en dan gaan we samen uitzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Uiteindelijk zijn we op zoek naar die ene factor die ons Faber maakt: jij bent thuis in je vak!