Timmerman Gaatze restaureert boerderij tot ecologisch gebouwd retreat

Terug naar overzicht
Nieuws

Ecologische boerderij restauratie

Een mooie én uitdagende klus voor onze timmerman Gaatze Postma.

Een ecologische boerderij restauratie. In het hart van Friesland wordt druk gebouwd aan De Laape. In Warten, onder de rook van Leeuwarden, wordt deze voormalige boerderij met verschillende schuren stukje bij beetje omgebouwd tot executive retreat met hoge duurzaamheidscriteria.

De kern van de oude boerderij bestaat uit twee vergaderzalen in de vorm van kassen en achttien slaapkamers. Deze zijn in 2019 in gebruik genomen. “Wij zijn sinds september 2020 bezig met de schuur waar vroeger de koeien in stonden”, legt Gaatze (58) uit. “Alles wat erin stond, is eruit gehaald. Er zit inmiddels een nieuw dak op en we zijn druk bezig met de timmerwerkzaamheden binnen.”

Zo ecologisch mogelijk bouwen

Gaatze praat erover alsof het de normaalste zaak van de wereld is, maar dit is niet zomaar een restauratie. Alle gebouwen van De Laape moeten namelijk voldoen aan de hoogste duurzaamheidscriteria én er moet zo ecologisch mogelijk worden gebouwd.

“Denk aan sedum op het dak in plaats van pannen. De buitenbetimmering is allemaal onbehandeld hout. En je mag dus eigenlijk geen verf gebruiken. Soms wordt er wel materiaal behandeld, maar in dat geval gebeurd het wel op een duurzame manier.”

Andere manier van werken

Die manier van werken brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Minder mooie stukken hout worden normaal gesproken behandeld en zien er daardoor weer perfect uit. Dat gebeurd bij dit project dus niet.

“De natuur mag getoond worden zoals ze is”

“Al het materiaal dat we gebruiken, kan in het zicht komen. Gelukkig weet de klant ook dat door deze manier van werken niet alles even mooi en strak is. Dat is ook geen probleem. De natuur mag getoond worden zoals ze is. Het is nu eenmaal niet perfect.”

‘Geen doorsnee klus’

De planning is dat de oude koeienschuur rond de bouwvak klaar is. Dan kan een andere partij beginnen met de afkleding. De hele ecologische boerderij restauratie. Tot die tijd wisselen de werkzaamheden voor Gaatze van week tot week. “De klant bekijkt per week wat hij mooi vindt en wat erin moet komen. Iedere week zetten wij dan – enigszins provisorisch – iets klaar voor de beeldvorming. Als dat beeld bevalt, dan gaan we daarmee verder.” De werkzaamheden liepen de afgelopen maanden dan ook flink uiteen. Van het bedienen tot een elektrische kraan van 26 meter tot de reguliere timmerwerkzaamheden. En alles daartussenin. “Momenteel zijn we bezig met het zogenaamde kraaiennest. Een meter of vier onder de nok van de schuur hebben nu een vloer gemaakt. En dat wordt een vergaderruimte. De hele schuur staat in de steigers, dus we kunnen gelukkig nog wel goed bovenkomen. Dat is allemaal goed voor elkaar, maar het is zeker geen doorsnee klus.”

Leuke, mooie klussen

Buiten dat het een mooie klus is, werkt Gaatze ook met een fijne club mensen samen aan het project voor Bouw- & Restauratiebedrijf Sytse Douwe vd Vegt BV. “Onderling bespreken we hoe we alles gaan doen, dat gaat in goed overleg. Dan gaan we elkaar ook niet hinderen. Dat werkt prettig.”

Gaatze ziet zichzelf voorlopig dan ook nog wel bij deze opdrachtgever werken. “Ik hoop dat dit mijn laatste station wordt. Ik word dit jaar 59, werk nu zo’n twee jaar voor deze opdrachtgever en alweer vier jaar bij Faber. Ik krijg leuke, mooie klussen en ik werk samen met iemand met wie ik een goede klik heb. Als je dan langdurige projecten samen hebt, dan is dat hartstikke leuk.”

Ook bij Faber aan de slag?

Wil jij ook net als Gaatze, als timmerman aan de slag? Of misschien als schilder? Bij Faber hebben we een hoop mooie vacatures.

Bekijk hier onze vacatures:

Staat jouw droom vacature er niet tussen? Laat jou wensen aan ons weten en wij helpen je alsnog aan jouw droombaan.

Neem contact met ons op