Blog

Terug naar overzicht
Nieuws

Hoe word je schilder (opleiding)?

Ben jij benieuwd welke opleiding je moet volgen om schilder te worden? Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden waaruit je kan kiezen. Een van de meest bekende is de mbo-opleiding tot schilder, de schildersvakopleiding. Daarnaast kun je ook kiezen voor een opleiding bij de Faber vakschool. In dit artikel vertellen we je meer over beide opleidingsmogelijkheden en over wat je kan verwachten als toekomstige schilder.

Opleiding tot schilder

De mbo-opleiding tot schilder, ook wel schildersvakopleiding van OnderhoudNL, is een praktijkgerichte opleiding die zich richt op vaardigheden die nodig zijn om als professionele schilder aan de slag te gaan. Deze opleiding varieert tussen de 2 en 4 jaar, afhankelijk van het niveau dat je kiest. Er zijn namelijk drie niveaus in deze opleiding: niveau 2, niveau 3 en niveau 4.

Bij het eerste niveau (niveau 2) richt je je op basisvaardigheden, zoals het mengen van kleuren, het voorbereiden van oppervlakken en het aanbrengen van verf met verschillende technieken. Het tweede niveau (niveau 3) gaat verder in op deze basisvaardigheden en leert je bijvoorbeeld hoe je ingewikkeldere oppervlakken kunt behandelen zoals houtwerk of metaal. Het laatste niveau (niveau 4) leert je hoe je zelfstandig projecten kunt uitvoeren en hoe je verantwoordelijkheid neemt voor het werk dat je doet.

Tijdens de mbo-opleiding tot schilder leer je niet alleen praktische vaardigheden, maar ook theoretische kennis over bijvoorbeeld kleurenleer, verfsoorten en veiligheidsvoorschriften. Daarnaast leer je ook over communicatie en samenwerking met klanten en collega’s.

Heb je de opleiding afgerond? Dan kan je aan de slag als professionele schilder. Dit kan bijvoorbeeld in loondienst zijn bij een schildersbedrijf of bijvoorbeeld bij Faber. Bij Faber hebben we geen eigen projecten, wat maakt dat wij altijd een project of opdrachtgever zoeken die passen bij jouw wensen. Zo ben je altijd zeker van werk én krijg je opdrachten dicht bij huis. Een andere mogelijkheid is dat je als zelfstandige (ZZP’er) aan de slag gaat.

Opleiding bij de Faber Vakschool

Zie je het niet zitten om een langdurige opleiding te volgen, maar wil je wel schilder worden? Bijvoorbeeld omdat je je graag om wil laten scholen tot schilder? Dan kan je er ook voor kiezen om de Faber Vakschool te volgen.

Bij de Faber Vakschool leer je binnen een paar weken de basis van het schildersvak. Daarna ga je de kennis toepassen in de praktijk tijdens een stage van tien weken. Stage afgerond? Dan ben je klaar om aan de slag te gaan bij een van onze opdrachtgevers. Je krijgt veel begeleiding, waardoor je echt de kans krijgt om het schildersvak in de praktijk te leren. Simpelweg door het gewoon te doen en in het werkveld je ervaring op te doen.

Ben je klaar met de opleiding? Dan kan je je, als je wil, blijven ontwikkelen door verschillende cursussen en trainingen te volgen. Zowel voor vakspecialisten als mensen die nog weinig tot geen ervaring hebben in het schildersvak.

Wat kun je worden na de opleiding?

Nadat je een opleiding tot schilder hebt gevolgd, kan je verschillende richtingen op. Heb je een schildersvakopleiding gevolgd? Dan kan je aan de slag als zelfstandig schilder. Als je de Faber Vakschool hebt gevolgd, zal je in de eerste periode nog werken als schilder in opleiding, omdat je nog niet alle facetten van het schildersvak kent.

Daarnaast zijn er verschillende richtingen die je op kan als schilder. Je kan bijvoorbeeld aan de slag als allround schilder, maar je kan je ook specialiseren. Ga bijvoorbeeld aan de slag als constructie schildernieuwbouw schilder of onderhoud schilder. Knap je liever monumentale panden op? Denk dan aan een baan als renovatie schilder. Ben jij iemand die het leuk vindt om anderen te helpen en te begeleiden? Dan kan je na een aantal jaren werkervaring aan de slag als leermeester.

Maar je kan je ook verdiepen in een bepaalde expertise. Word bijvoorbeeld houtrot specialistglaszetter of spuiter en word een professional in jouw vakgebied.

Werken als schilder

Welke richting jij ook op wil als schilder, bij Faber hebben wij de baan waar je blij van wordt. Of je nou een oude rot in het vak bent, of net om de hoek komt kijken. Wij zoeken de baan die past bij jouw wensen en behoeften. Zodat je iedere dag met een lach naar je werk gaat. Ook op de maandag😉. Bekijk hier alle vacatures.

Meer weten over je opleidingsmogelijkheden? Neem contact met ons op of bekijk jouw opleidingsmogelijkheden.

Vacatures leerling schilder