samenwerking SVO & Faber

Terug naar overzicht
Nieuws

Stichting Schildersvakopleiding en Faber bundelen krachten voor schildersbranche

ROSMALEN/HOOGLANDERVEEN – Stichting Schildersvakopleiding, de samenwerking tussen vijf Schildersvakopleidingen in het zuiden van het land, en Faber, HR-dienstverlener voor de schildersbranche, bundelen hun krachten. “De samenwerking geldt in eerste instantie voor de vijf opleidingen binnen onze stichting, maar successen willen we landelijk gaan delen”, stelt directeur-bestuurder Erwin Brouwer trots, na het ondertekenen van de overeenkomst. “Dit is een mooie eerste stap”, onderkent ook algemeen directeur René Hammen van Faber. De schildersbranche moet hier de vruchten van gaan plukken.

De directie van Faber was twee man sterk naar Brabant af komen zakken om daar de samenwerking met Stichting Schildersvakopleiding officieel te maken. Naast algemeen directeur Hammen was ook financieel directeur Evert-Jan de Groot van de partij in het kantoor van Erwin Brouwer in de Schildersvakopleiding in Rosmalen. Beide partijen waren al enige tijd met elkaar in gesprek. “Dat kwam doordat wij met BAS zélf een detacheringsbureau hadden”, verduidelijkt Brouwer. “Detacheren is echter een vak apart en wij willen opleiden. BAS was bovendien te groot voor servet, maar te klein voor tafellaken. Daarom is ervoor gekozen om BAS met z’n 45 vakkrachten onder te brengen bij Faber.” Dat is immers de landelijke marktleider in detachering voor de schildersbranche en ook actief in de bouw. Faber vindt kandidaten, Stichting Schildersvakopleiding leidt deze op en vervolgens zorgt Faber weer voor werkperspectief via het uitgebreide netwerk.

Visie en ambitie

Evert-Jan de Groot blikt terug op de periode, die nu is afgesloten. “We hebben samen het hele pad bewandeld”, concludeert hij. “Dat begon met het overnemen van de vakmensen van BAS en is nu bekrachtigd met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst.” Erwin Brouwer stelt tot zijn tevredenheid vast dat beide partijen de visie en ambitie hebben om te doen, waar ze goed in zijn: “Faber is voor ons een hele belangrijke partner, voor als leerlingen hun schildersopleiding hebben afgerond. Zij openen voor onze vakkrachten echt deuren bij bedrijven.” Faber-directeur Hammen weet dat zijn bedrijf de markt goed kent. “Wij beseffen dat het moet klikken, qua bedrijfscultuur, qua werkzaamheden. We weten ook dat de ene schildersvakkracht de andere niet is. Het gaat erom wie waar het beste past.” Er is bij Faber óók plek voor vakkrachten, die het opleidingstraject niet volledig afronden. Hier worden met de Schildersvakopleiding opleidingsafspraken over gemaakt, zodat de vakkracht behouden blijft voor de bedrijfstak.

Pilot gedraaid

Faber wil de beste werkgever en HR-dienstverlener zijn voor de bouw- en schildersbranche. “Wij willen mensen vinden en behouden voor de branche”, onderstreept Hammen. “Er is werk genoeg, maar de populatie vergrijst en er moet véél gedaan worden. Het is nu een stuk lastiger om vakkrachten te vinden. De vraag is simpelweg groter dan het aanbod. Wij zien het vak van schilder als een mooi ambacht, goed betaald en met veel zekerheid. Onze kracht is gemotiveerde kandidaten te verleiden om te kiezen voor de branche en hen vervolgens gedurende de hele loopbaan te begeleiden. Dat doen we graag samen met een partner, die hier in de markt bekend om staat.” Er werd in mei een pilot gedraaid op de Schildersvakopleiding in Breda. Daar stroomden 7 zij-instromers in, waarvan er snel 6 aan de slag konden in de schildersbranche.

De samenwerking voorziet dus in een behoefte. “Het vertrouwen is er, aan beide kanten”, weet de directeur van de vijf  vakopleidingen, die onder zijn stichting vallen. “Wij blijven werken aan de inhoud, zaken afstemmen. Denk daarbij ook aan zij-instromers en aan een Leven Lang Ontwikkelen.” Hammen moedigt dat continu door-ontwikkelen aan: “Daardoor blijven vakkrachten aantrekkelijk en krijgen meer toekomstperspectief.” Het zou mooi zijn wanneer er op termijn een landelijke dekking komt. “Het belangrijkste is dat we extra, goede mensen de schildersbranche in kunnen helpen en dat die zich daar kunnen blijven ontwikkelen”, zo besluiten de heren eendrachtig.