Schilder Ronald: “Mijn telefoon staat vol met trotse foto’s van mijn werk”

Terug naar overzicht
Nieuws

Trots op Werk

Ronald Alting (38) zit al 21 jaar in het schildersvak, waarvan acht jaar als allround schilder bij Faber. “Best grappig, als je weet dat Faber zestien jaar bestaat,” aldus Ronald. Zijn favoriete hobby naast het schilderen? Before en after foto’s maken. Het is dus niet zo gek dat zijn telefoon vol staat met trotse foto’s van zijn werk. Want trots op zijn werk, dat is Ronald zeker.

Een pittige start

Toen Ronald moest kiezen wat hij wilde worden, wist hij het meteen: schilder. Maar helaas was er in zijn buurt geen school die een schildersopleiding aanbood. “Er waren maar drie anderen die schilder wilden worden, dus daar gingen ze geen klas voor openen.” Daarom besloot Ronald de bouwopleiding te gaan doen, met als doel later het schildersvak in te gaan.

Tijdens zijn stages kwam Ronald erachter dat hij een flinke achterstand had op de leerlingen die wél een schildersopleiding volgden. “Ik had geen flauw idee wat grondverf was. Dan merk je wel dat je een flinke achterstand hebt. Dat was voor mij echt even doorbijten. En hard ook.”

Inmiddels weet Ronald na 21 jaar dondersgoed wat grondverf is én plukt hij de vruchten van zijn bouwachtergrond. “Daardoor heb ik toch net iets meer kennis van bepaalde materialen en problemen, zoals het oplossen van houtrot.”

“Eigenlijk zijn alle klussen bijzonder. Ik ben trots op het werk dat ik aflever.”

Trots langsrijden

Na acht jaar heeft Ronald al flink wat projecten achter de rug. Van monumentale panden opknappen tot het zetten van glas en behangen bij particulieren. “Het werk is heel divers én juist dat vind ik zo leuk. Als ik de afgelopen acht jaar steeds hetzelfde had moeten doen, was ik niet acht jaar bij Faber gebleven.”

Wat Ronald het allerleukste vindt? Buitenklussen in zijn dorp. En dan met name het aflakken van kozijnen. “Dan rijd ik door het dorp met mijn zoontje en zeg ik: ‘Dit heeft papa gemaakt.’ Vooral als ik zie dat de kozijnen na vijf jaar nog steeds glanzen, ben ik echt trots op mijn werk. Dan weet je dat er aandacht en tijd aan is besteed.”

Vakmanschap en kwaliteit

Dat vindt Ronald belangrijk. Hij wil zijn werk netjes en strak afleveren. “Je moet echt zien dat er een schilder langs is geweest. Dat kan alleen als je het goed doet.” Het goed doen en de tijd krijgen voor projecten, heeft hij gevonden bij Faber. “Faber staat voor vakmanschap en kwaliteit. Dat is wat ik als schilder wil.”

Dat ze het goed doen, merkt Ronald aan het aantal aanvragen. “Mond-tot-mondreclame is écht belangrijk. Het is niet voor niets dat wij het smoordruk hebben. We horen vaak genoeg: ‘De tweede keer zijn jullie ook van harte welkom!’”

            “Ik zag daar dingen voorbij komen die ik nog niet eerder had gezien in mijn leven.”

Bijzonder project

In al die jaren is er toch één project die Ronald altijd is bijgebleven. Een project bij EDC in Veendam, beter bekend als EasyToys, een verkoper van seksspeeltjes. Daar moest hij samen met collega’s het kantoorpand opknappen. “Dat was wel heel bijzonder. Ik zag daar dingen voorbij komen die ik nog nooit eerder had gezien in mijn leven,” lacht Ronald. Ondanks de rode oortjes, een bijzondere maar leuke ervaring.

“Ik zit op mijn plek en heb plezier in mijn werk. Waarom zou ik dat willen veranderen?”

Of er nog meer van zulke ervaringen in de toekomst komen? Wie weet. Als het aan Ronald ligt, blijft hij de komende tien tot twintig jaar in ieder geval bij Faber werken. “Ik zit op mijn plek en heb plezier in mijn werk. Waarom zou ik dat willen veranderen?”

Ook bij Faber aan de slag?

Houd jij, net als Ronald, van afwisseling én zekerheid? Dan ben je bij Faber aan het juiste adres. Wij hebben genoeg vacatures voor mensen die van vakmanschap houden.

Staat jouw droom vacature als schilder er niet tussen?

Laat jou wensen aan ons weten en wij helpen je alsnog aan jouw droombaan.

Neem contact met ons op