Meer vaste contracten door Arbeidsmarktwet – De Telegraaf
Terug naar overzicht
Nieuws

Vast contract

Vast contract

HOOGLANDERVEEN Veel werkgevers worstelen met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die vanaf 1 januari ingaat. Dat geldt niet voor Faber Personeelsdiensten, personeelsbemiddelaar in de schildersbranche. Het bedrijf ziet juist kansen om vakmensen in vaste dienst te nemen.

“De ww-premie voor werknemers met een contract voor bepaalde tijd gaat omhoog. Dat is voor ons de reden om werknemers eerder een vast contract te geven. Voor de mensen in vaste dienst betalen we een lagere premie, zodat we niet alles hoeven door te berekenen aan onze opdrachtgevers”, zegt directeur Hylke van der Veen. Hij verwacht dat het percentage vaste werknemers in zijn bedrijf omhoog kan van 20 naar 50%.

De WAB moet ervoor zorgen dat er een gelijker speelveld komt op de arbeidsmarkt. Zo moeten werkgevers meer WW-premie afdragen als ze flexwerkers in dienst nemen. Ook wordt het makkelijker om van werknemers af te komen, omdat het ontslagrecht verder wordt versoepeld. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat er meer mensen in vaste dienst komen.

Vooral ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maken zich grote zorgen over de nieuwe arbeidsmarktwet. Zij verwachten dat de WAB vooral kleinere werkgevers op kosten jaagt en zeker niet zal leiden tot meer vaste contracten.

Bij Faber Personeelsdiensten zien ze dat anders. Van der Veen legt uit dat het bedrijf momenteel 1.500 vakmensen in dienst heeft. Het is de bedoeling dat de verdeling vast-flex binnenkort gelijk is. “Momenteel is heeft 80% een contract voor bepaalde tijd en 20% vast. Maar we voeren gesprekken om dat gelijk te trekken.”

Volgens Van der Veen is het momenteel belangrijk om vakmensen te binden vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. “Deze werknemers zijn schaars en met vaste contracten houden we ze in huis, zodat we niet ieder voorjaar nieuwe vakmensen hoeven te werven.”

Het bedrijf heeft ook een leertraject opgezet voor schilders die in de winter enkele maanden zonder werk zitten. Zij kunnen een opleiding tot installatiemonteur volgen. Projectleider Jeroen de Roon geeft aan dat het de bedoeling is dat er eind maart tweehonderd schilders zijn omgeschoold. “Op die manier voorkomen we dat ze in de WW terechtkomen. Bovendien kunnen ze daarna weer terecht bij hun opdrachtgevers.”

Van der Veen vertelt dat het omscholingsproject in een later stadium wordt uitgebreid. “We kijken ook naar andere alternatieven, zoals een opleiding tot glaszetter, timmerman of stukadoor. Als het maar bouw gerelateerd is.”

Online artikel in de Telegraaf