Hoe Iep (56) bij Faber zijn vrijheid en rust heeft gevonden
Terug naar overzicht
Nieuws

Hoe Iep (56) bij Faber zijn vrijheid en rust heeft gevonden

Iep Lanting (56 jaar) wist het zeker. Als zzp’er zou hij alle vrijheid van de wereld krijgen. Een eigen bus kopen, zelf zijn werktijden bepalen en veel geld verdienen. Vijfentwintig jaar geleden maakt hij de keuze om voor zichzelf te beginnen. Een dappere gok, maar het bleek toch niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Een echt vak leren

Als vierentwintig jarige had Iep genoeg van zijn willekeurige baantjes. Hij wil iets doen waarbij hij ‘een echt vak’ uitoefent. Iets wat hij kan leren en waar hij in kan groeien. Daarom besluit Iep zich via een arbeidsbureau om te laten scholen naar stukadoor. Een goede keuze blijkt nu, want Iep vindt stuken nog altijd het mooiste vak van de wereld.

Iedere dag vertrekt hij op zijn fiets van Weesp naar de opleiding in Nieuwegein. Na een jaar heeft hij de opleiding afgerond. Met kennis op zak, die hij heeft opgedaan in de praktijk en in de avonden tijdens de theorielessen, is hij klaar om aan de slag te gaan. Hij moet nog veel leren, maar vindt een leerbedrijf waar hij mag starten.

Eigen ondernemer

In de opvolgende tien jaar werkt Iep voor diverse bouwbedrijven. Tot hij op een moment besluit om de gok te wagen, hij wil voor zichzelf beginnen. “De vrijheid trok me enorm aan. Ik dacht aan veel geld verdienen en het leek me fijn om mijn eigen tijden te kunnen bepalen. Vooral wanneer je bijvoorbeeld een gezin hebt, kan jij als zzp’er zelf bepalen wanneer je start en of je bijvoorbeeld eerder weggaat om jouw kind van de crèche te halen.”

“Als eigen ondernemer heb je veel zorgen. Daardoor sta je altijd aan en ben je altijd met werk bezig.”
Iep Lanting (56 jaar), stukadoor

Die vrijheid. Dat is waar Iep voor ging. Helaas bleek dat toch niet helemaal de werkelijkheid. Iep komt er al gauw achter dat hij minder vrijheid heeft dan hij dacht. “Als eigen ondernemer ben je veel aan het werk. Je maakt werkdagen van 7 tot 4, gaat eten en in de avond moet je aan de slag met je administratie. Verzekeringen regelen, offertes opnemen, noem maar op.” Ook blijkt dat het zelf bepalen van je werktijden, toch niet helemaal zo is. “Je maakt afspraken met mensen. Dus als je afspreekt dat je er om 7 uur bent, dan ben je er ook om 7 uur. Eigenlijk ben je helemaal niet zo vrij in je keuze.”

Volgens Iep verkijken veel mensen zich op de hoeveelheid werk je als zzp’er hebt. Op het hoogtepunt van zijn bedrijf, heeft Iep acht mensen in dienst. “Als eigen ondernemer heb jij alle zorgen. Jij moet de problemen oplossen en hebt daarmee veel gedoe. Daardoor sta je altijd aan en ben je altijd met werk bezig.” Tijd voor hobby’s of tijd met zijn gezin, zit er voor Iep bijna niet in.

In contact met Faber

Iep besluit dat het tijd is om te stoppen als ondernemer, vanwege de vele uren die hij maakt en weinig vrije tijd die hij daardoor overhoudt. Via internet komt hij terecht bij Faber. Het klinkt meteen en de persoonlijke aandacht, betrokkenheid en omvang van het bedrijf geven voor hem de doorslag.

“Faber trok mij aan omdat het een groot bedrijf is, dat biedt financiële zekerheid en stabiliteit. Als daar een paar medewerkers ziek zijn, valt Faber niet zomaar om. Dat is bij een hoop bouwbedrijven, wat veelal toch kleine familiebedrijven zijn, toch anders.”

Daarnaast biedt Faber de zekerheid van het hebben van werk en een salaris voor Iep. “Ik heb gewoon een vast contract, dus een vast inkomen. Als mijn opdrachtgever besluit om abrupt te stoppen met een klus, zoekt Faber een nieuw project voor me. Ik merk daar niets van, want ik blijf ik mijn inkomen gewoon houden.”

 

“Alles is gewoon goed geregeld en ik heb weer vrijheid en rust gevonden bij Faber.”
Iep Lanting (56 jaar), stukadoor

Een aanrader

Voor Iep heeft zijn beslissing om weer in loondienst te gaan werken, goed uitgepakt. Waarom je als zzp’er zou moeten overwegen om over te stappen? Dat is volgens hem heel simpel. Sinds hij bij Faber werkt en de rust en vrijheid heeft gevonden, is hij een heel ander mens zegt hij zelf. Het is een enge stap om weer in loondienst te gaan, maar het is wel een keuze waar hij tot op de dag van vandaag nog erg blij mee is, aldus Iep.

“Als ik nu terugkijk op mijn periode als zzp’er en ik zet mijn huidige salaris tegenover het salaris en de uren van mijn tijd als zzp’er, verdien ik nu het dubbele. Ik heb weer tijd voor hobby’s en mijn gezin, ik kan leuke dingen doen en heb de zekerheid van een goed inkomen en pensioen. Ik heb echt niks te klagen en ben gelukkig.”

Ga voor rust en vrijheid

Ben jij zzp’er en wil je ook meer vrijheid en rust krijgen? Een stabiel inkomen hebben, een goed pensioen en een baan waar alles voor je geregeld wordt? Dan ben je bij Faber aan het juiste adres. Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor jou.