Blog
Terug naar overzicht
Nieuws

Omscholen naar een nieuw beroep

Wat nou als je op latere leeftijd toch een ander beroep wil gaan doen? Bijvoorbeeld omdat je moet, vanwege medische redenen. Of omdat je helemaal iets anders in je leven wil. Dan biedt de Faber Vakschool een mooie kans. De kans om je om te laten scholen van je huidige beroep naar vakspecialist in de schildersbranche. 

De arbeidsmarkt van nu is krap, heel krap. Als werknemer sta jij sterk, want er zijn meer vacatures dan dat er mensen zijn. Dat geldt ook voor de bouw- en schildersbranche. Er is meer schilderwerk, dan dat er vakmensen zijn. Daarom besloot Faber haar eigen Vakschool op te richten. Daar worden mensen (op latere leeftijd) van diverse werkvelden omgeschoold naar vakspecialisten in de schildersbranche.

Behoefte aan soepel en veilig omscholen

Dat die behoefte er is, zien ook Tilburg University, werkgeversorganisatie AWVN en brancheorganisatie ABU. In deze arbeidsmarkt wil je, wanneer je die behoefte hebt, als werknemer makkelijk en veilig over kunnen stappen naar ander (soort) werk. Daarom maakten de drie organisaties (TU, AWVN en ABU) samen de inspiratiegids: ‘Goed op weg’. In deze inspiratiegids staan aanbevelingen, lessen en ervaringen om mensen soepel om te laten scholen naar ander werk.

Ook de Faber Vakschool komt in de inspiratiegids voor. Onze collega’s Frank Creamers en Joni Hendrix vertellen over de ervaringen die Faber heeft met het omscholen van vakmensen. Zo hebben ze het over voorgaande trajecten waarbij schilders om werden geschoold naar installatiemonteurs voor ons zusje Cottus, vanwege de seizoenswisselingen in de schildersbranche. Alhoewel er maar enkelen zijn die de overstap definitief hebben gemaakt, zijn daar wel belangrijke conclusies uit getrokken. “Je kan van de ene vakman niet eenvoudig een andere vakman maken, omdat men sterk aan hun eigen ambacht hecht. Wel zijn mensen op die manier breder inzetbaar, waardoor ze meer perspectief hebben op de arbeidsmarkt,” vertelt Frank Craemers, Directeur Business Support & Innovatie van The Employment Group.

Maatwerk

Duurzame inzetbaarheid en het breder opleiden van vakmensen, dat was de les die wij als Faber hebben getrokken. Dat betekent een opleidingstraject met maatwerk en zo ontstond de Faber Vakschool. “Wij zijn opleidingstrajecten sterker gaan afstemmen op de behoeften van deelnemers en zijn daarin meer maatwerk gaan bieden. Een deelnemer van de schildersvakschool hoeft ook niet per se zelf schilder te zijn. Hij of zij kan ook een andere functie hebben bij een schildersbedrijf en zich daarom verder willen verdiepen in het schildersvak. Het is voor ons niet zo belangrijk welke route medewerkers willen kiezen om zich te verbreden of verdiepen. Het maakt ook niet uit of dit op hogere of op praktische opleidingsniveaus gebeurt. Wij willen daar vooral goed op inspelen,” aldus Frank Craemers.

Een mooi voorbeeld van zo’n maatwerktraject is Tom Huydts (33). Hij moest noodgedwongen switchen van beroep, nadat hij een hersentumor kreeg. Die is succesvol verwijderd, maar doordat een oogzenuw is beschadigd kon hij niet meer het computerwerk doen wat hij deed. Via via kwam hij in contact met een schildersbedrijf die zijn hulp goed kon gebruiken. Om zijn kennis binnen de schildersbranche te verbreden, volgde hij een opleiding van de Faber Vakschool.

"Dat maatwerk is heel waardevol en daar ben ik heel dankbaar voor. Faber steekt hierin ook zijn nek uit, zodat ik deze zijstap in mijn loopbaan kan maken."
Tom Huydts (33) over zijn opleiding aan de Faber Vakschool

Download de inspiratiegids

Benieuwd naar meer? Download dan de inspiratiegids voor meer ervaringen en verhalen. Je kan ‘m downloaden via deze link. Het verhaal van Faber lees je vanaf pagina 38 t/m 43.

Meer weten over de Faber Vakschool?

Dat kan! Bekijk hier de Faber Vakschool voor kandidaten, wanneer je zelf interesse hebt in een opleidingstraject via Faber. Ben je als werkgever benieuwd wat wij als Faber voor jou kunnen betekenen met de Faber Vakschool? Lees dan meer over de Faber Vakschool voor bedrijven.