De voor- en nadelen van het werken als ZZP'er

Terug naar overzicht
Nieuws

Waarom het straks niet meer zo voordelig is om ZZP'er te zijn

Als ZZP’er regel jij jouw eigen werk. Zelf bepalen welke klus je aanneemt, het beheren van jouw eigen zaken en de vrijheid die je hebt. Maar er zitten ook nadelen aan. Zo ben je druk met het regelen van verzekeringen, administratie, acquisitie en staan er heel wat wetswijzigingen op je te wachten. Ben jij voorbereid op alles? Lees welke wet- en regelgeving eraan komt en bereken of je aan het eind van de maand meer overhoudt als je in loondienst zou werken.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op

Dit staat er op jou als ZZP’er te wachten

De overheid heeft aangekondigd dat er een hoop gaat veranderen voor jou als ZZP’er. Denk aan het verplichten van je verzekering, extra controles bij de belastingdienst en bijvoorbeeld het verplichten van je pensioensopbouw. Om niet te vergeten de kosten in de branche die stijgen. Dat maakt dat je als ZZP’er een stuk meer kosten hebt, waardoor je aan het eind van de maand minder overhoudt. Is het dan nog wel zo voordelig om voor jezelf te werken, of houd je meer over wanneer je in loondienst gaat?

Vergelijk je salaris en ontdek of je meer overhoudt

Met onze rekentool berekenen we in een paar minuten wat je maandelijks kwijt bent aan kosten als ZZP’er en dus ook wat je iedere maand aan het eind overhoudt. Hetzelfde berekenen we voor je wanneer je in loondienst zou werken. Dan blijft de vraag alleen nog… in welk geval kom jij er beter vanaf?

Bereken het hier

Welke nieuwe wet- en regelgeving staat op jou te wachten?

Verplichten van je verzekering

Het wordt in de toekomst verplicht om je als ZZP’er te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Voor zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt tussen de 7 a 8 procent van het maandinkomen gerekend. Dat kan flink in de kosten gaan lopen, tot wel €400,- per maand.

Verplicht pensioenopbouw

Voor bepaalde groepen zzp’ers geldt een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Zo ook voor zelfstandige schilders. Deze premie kan je niet, zoals dat in loondienst wel kan, afdragen bij je loonbelasting.

Meer controles van de belastingdienst

De overheid wil bedrijven steeds meer gaan controleren of zij ten onrechte werk uitbesteden aan zzp’ers. Veel bedrijven werken met schijnzelfstandigen, zzp’ers die lang en alleen voor dezelfde werkgever werken. Volgens de wet mag dit niet en zouden deze werknemers in dienst moeten zijn. Wanneer de overheid een bedrijf ‘betrapt’ op schijnzelfstandigheid, loopt het bedrijf kans om een boete te krijgen. Daarnaast moet het bedrijf met terugwerkende kracht (tot wel 5 jaar) alsnog afdrachten doen aan bijvoorbeeld:

 • Loonbelasting en premievolksverzekering
 • Premies werknemersverzekeringen
 • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (werkgeversheffing Zvw en bijdrage Zvw)
 • Wellicht pensioen
 • Je moet loon doorbetalen bij ziekte en vakantie
 • Je moet je houden aan alle regels die gelden bij het werkgeverschap
Als ik terugkijk op mijn periode als ZZP’er en ik zet mijn huidige salaris tegenover het salaris en de uren van mijn tijd als ZZP’er, verdien ik nu het dubbele.
Iep Lanting - Stukadoor

Minder zorgen en meer loon? Dit krijg je bij Faber

Meer loon en minder zorgen

Wist jij dat vakkrachten in loondienst vaak netto meer verdienen dan een gemiddelde ZZP’er? In je uurtarief moet je als ZZP’er rekening houden met hoge kosten zoals de belastingen. Vergeet ook vooral je pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering en vakantiegeld niet. Daarnaast zijn niet al je uren declarabel. Je kan een tijdje zonder opdracht zitten. De tijd die je besteed aan klantenwerving, marketing en administratie betaal je ook uit eigen zak.

Bij Faber krijg je een goed loon met unieke arbeidsvoorwaarden. Zo heb je werkzekerheid en ben je zeker van je inkomen. Je hebt recht op vakantiedagen, verlof- en feestdagen. Vaak houd je aan het eind van de maand ook meer over. Wil jij weten of dat ook geldt voor jou? Wij rekenen het graag vrijblijvend en eerlijk voor je uit.

Doorbetaling bij ziekte

Als ZZP’er krijg je niet doorbetaald wanneer je ziek of vrij bent. Ook heb je geen recht op een WW-uitkering.

Bij Faber krijg je doorbetaald (104 weken) wanneer je ziek bent én helpen we je re-integreren, zodat je je werk langzaam of gedeeltelijk weer op kan pakken bij herstel. Je bent goed verzekerd door een werknemersverzekering, recht op Werkeloosheidswet- en dus een ziektewetuitkering.

Een goede balans tussen werk en privé

Het werven van klanten, het maken van offertes en het goed organiseren van alle klussen. Als ZZP’er ben je behoorlijk wat tijd kwijt om je zaken op orde te hebben. Duurt een klus soms wat langer? Dan kom je in de knel met je planning. Heel wat zorgen waar jij dagelijks mee te maken hebt.

Bij Faber regelen wij dit soort zaken én meer voor je. Een cadeautje bij de geboorte van jouw kind, tot aan een hypothekersverklaring en jouw pensioen. Wij zijn er voor jou en jij staat bij ons centraal. Zo kun jij gewoon je werk doen, zonder gedoe.

Een stabiel inkomen met werkzekerheid

Ga voor een baan met werkzekerheid en een goed en stabiel inkomen. Als ZZP’er krijg jij betaald op basis van een prestatie of wanneer je een opdracht afrondt. Bij Faber krijg je ieder uur maandelijks betaald én spaar je voor ieder gewerkt uur ook punten. Daar kan je dan wat leuks voor kopen voor jezelf of een ander.

Daarnaast weet je iedere maand wat je op je rekening kan verwachten. En houd je genoeg tijd over om leuke dingen te gaan doen. Daar werk je tenslotte voor, toch?

Geen zorgen over je pensioen

Ook op je ouwe dag wil je er goed bijzitten. Daar hoef je je bij Faber geen zorgen over te maken. Bij ons krijg je een bouw pensioen (BPF) vanaf je eerste werkdag. Als schilder kan je zelf kiezen welk pensioen je wil.

Na je pensioen niet stilzitten? Ook dat kunnen we voor je regelen. Kijk bijvoorbeeld naar Bernard, die na zijn pensioen nog wat uren bij Faber werkt om lekker bezig te zijn.

Standaard goed verzekerd

Een van de dingen die minder leuk is aan ZZP’er zijn, is het regelen van al jouw verzekeringen. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering maar ook een montageverzekering. Daarnaast ben je als ZZP’er privé (hoofdelijk) verantwoordelijk voor eigen gedragingen en werkzaamheden. Los van dat het veel geld kost, kost het ook veel tijd om te regelen en zitten er risico’s aan verbonden.

Werk je bij Faber? Dan regelen wij dit soort zaken voor je. Ook word je beschermd door de Arbowet om jouw veiligheid en gezondheid waar te borgen. Zo kan jij focussen op de leuke dingen. Geen gedoe, maar gewoon mooi werk en doen waar je blij van wordt.

Ontwikkelen en opleiden

Bij Faber mag je ieder jaar gratis twee opleidingen of cursussen volgen die relevant zijn voor je werk. Zo blijf jij breed inzetbaar en waardevol voor de arbeidsmarkt. Als ZZP’er moet je dit soort cursussen of opleidingen zelf betalen.

Duurzame inzetbaarheid

Bij Faber vinden we gezondheid en vitaliteit belangrijk. Daarom begeleiden, adviseren en ondersteunen wij vakkrachten hierin. Zodat zij veilig en (vooral) met plezier hun vak blijven uitoefenen. Zowel nu als in de toekomst.

Dit doen we onder anderen door het aanbieden van VCA trainingen. Jaarlijks preventief medisch onderzoek, professionele ondersteuning en vanuit onze samenwerking met stichting Doorzaam. Maar ook door met elkaar in gesprek te gaan over de werksfeer en werkdruk. Heeft jouw bedrijf behoefte aan advies of ondersteuning? Wij zijn er voor jou, en jouw vakkrachten.

Unieke arbeidsvoorwaarden

Een goed loon, mooi werk en zekerheid. Dat krijg je bij Faber. Maar we doen nog veel meer:

 • We geven je zekerheid in de vorm van een jaarcontract of vast dienstverband
 • Organiseren gezellige borrels met collega’s en zorgen voor een goed gevuld kerstpakket
 • Zorgen voor een kleinigheidje bij bijzondere momenten
 • Staan voor je klaar als je een hypothekersverklaring nodig hebt
 • Bieden een collectieve zorgverzekering met voordelen
 • Jij kiest wanneer je uitbetaald wil worden
 • We hebben een spaarprogramma waarmee je punten spaart waar je leuke dingen van kan kopen
 • Opleidingsmogelijkheden waarmee je gratis twee opleidingen of cursussen per jaar kan volgen
 • Zijn er voor jou. Ook wanneer het even iets minder met je gaat.

Contact opnemen

Direct telefonisch een afspraak inplannen? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde vestiging bij jou in de buurt. Heb jij liever dat wij je contacten, laat dan je gegevens achter.

Twijfel je nog? Deze collega’s gingen je voor