Jesse over het omscholen naar het schildersvak
Terug naar overzicht
Nieuws

Jesse (45): “De eerste dag als schilder ging ik met knikkende knietjes naar werk”

Geen kantoorbaan meer. Dat is wat Jesse, 45 jaar, denkt wanneer hij voor de liefde naar Arnhem verhuist. Maar wat dan wel? Ooit is hij in de rol van verzekeringsadviseur gerold, maar daar wordt hij niet meer blij van. “Via een kennis kwam ik in aanraking met het schildersvak en dacht: waarom niet?” Na een tijd meewerken weet Jesse het zeker en besluit hij zich om te scholen.

Werk maken van schilderen

Jesse weet dat hij blij wordt van schilderen. Vooral buiten en gewoon lekker bezig zijn. Alleen heeft hij geen opleiding of achtergrond als schilder. Via internet komt hij bij de Faber Vakschool terecht. “Binnen een paar weken leer je veel over de basis van het schildersvak, wat zorgt voor zelfvertrouwen.” In een klein klasje krijgt hij via Vakschooldocent Dennis de kneepjes van het vak uitgelegd.

Daarna is het tijd om aan zijn stage te beginnen bij Talen Vastgoedonderhoud (verder genoemd Talen). Jesse vertelt: “Het is fijn dat iemand achter je staat als een soort rugsteuntje. Je krijg veel begeleiding vanuit Faber, maar ook bij Talen kreeg ik veel ruimte en rust om het vak te leren.”

Op zijn eerste stagedag is Jesse bloednerveus. “Ik ging echt met knikkende knietjes naar werk. Is het wel wat voor mij? Past het vak wel bij mij? Past de cultuur bij mij? Allemaal vragen die door mijn hoofd gingen.” Gelukkig viel het reuze mee en past de rol als schilder hem als gegoten.

Inmiddels werkt Jesse al ruim een jaar bij Talen en is zijn collega Wout zijn vaste maatje. Een leermeester die hem bij nieuwe schilderaspecten nog kan helpen, maar vooral een gezellige collega die samen met hem op iedere klus staat.

Een bevrijding

Dat het zo’n goede match zou zijn, had Jesse niet gedacht. “Ik vind het echt heerlijk om gewoon lekker bezig te zijn met de radio aan, in gedachten verzonken. Geen gezeur aan je hoofd, dat voelt echt als bevrijding.”

In het verleden heeft Jesse in zijn kantoorbaan veel binnen gezeten, aan de telefoon, problemen oplossen. “Ik ben altijd een buitenmens geweest, maar op de een of andere manier was dat nooit mijn werk. Je rolt ergens in, komt op kantoor terecht en blijft daar plakken. Nu ben ik zo blij dat ik de overstap heb gemaakt en heb ik spijt dat ik het niet eerder heb gedaan.” Vroeger heeft Jesse ook in Spanje gewoond. “Soms denk ik weleens: ik had schilder moeten zijn in Spanje. Dát zou pas lekker geweest zijn.”

Investering in jezelf

Alhoewel Jesse zijn passie helemaal heeft gevonden in het schildersvak, heeft hij wel goed nagedacht over de switch. Als 40-plusser een nieuw beroep kiezen, is niet makkelijk. “Het is echt een investering in jezelf. Je begint weer helemaal onderaan de ladder. Natuurlijk maak je wel stappen als je eenmaal werkt, maar in het begin moet je wel de mogelijkheden hebben om dit te kunnen proberen.”

Jesse krijgt vaak de feedback van collega’s dat hij super gemotiveerd is. Ook zijn omgeving is positief over het feit dat hij de switch heeft gemaakt en weer blij wordt van zijn werk. “Ik doe het natuurlijk voor mijzelf, maar ik heb alleen maar positieve reacties gehad.” Zo vindt hij het werken als schilder zelfs zo leuk, dat hij na een volle werkweek op een zaterdag zin heeft om lekker te schilderen. “Zo nu en dan help ik ook vrienden met een schilderklus, dat vind ik echt helemaal geweldig. Ik word er ook écht blij van als ik hier over praat.”

De voldoening die Jesse uit zijn werk haalt, is groot. “Het kan mij echt heel veel voldoening geven om bijvoorbeeld een deur mooi te schilderen. Een bijdrage leveren en er echt zelf voor zorgen dat je iets moois maakt. Dat geeft mij een kick en maakt mij trots.”

Allround schilder

Dat Jesse zich in de toekomst nog wel ziet schilderen, mag duidelijk zijn. Hij wil graag doorgroeien naar allround schilder, zodat hij alle facetten van het vak kent. Op dit moment werkt hij bij Talen veel voor woningcoöperaties. Hier krijgt hij veel ruimte en tijd om zichzelf te ontwikkelen en snelheid te creëren in wat hij doet. Dat past voor nu goed. Wellicht dat hij in de toekomst ooit zijn expertise wil verbreden, bijvoorbeeld particuliere klussen wil gaan doen of een monumentaal pand wil opknappen. “Dat lijkt mij ook heel tof en dat is ook wel het voordeel van Faber. Mocht je in de toekomst denken dat je toch andere klussen wil gaan doen, kunnen zij een klant zoeken die daarbij past.”

Meer weten over de mogelijkheden voor jou?

Ben jij benieuwd of het schildersvak iets voor jou is of ben je op zoek naar een baan in de bouw- of schildersbranche? Dan komt Faber graag met je in contact. Bekijk hier onze vacatures of neem contact op voor een vrijblijvend kopje koffie.

Ga naar de vacatures Ga naar de vestigingen Neem contact op

Een dag op de Faber Vakschool

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

Meer weten over de Faber Vakschool?

Heb je vragen over de verschillende opleidingsmogelijkheden of ben je benieuwd of de Faber Vakschool iets voor jou is?
Stuur ons een bericht via het onderstaande formulier, dan wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Lees ook de verhalen van