Blog

Terug naar overzicht
Nieuws

Chantano (20) en Delano (25) hebben het schildersvak ontdekt

Als je jong bent en niet precies weet wat je wil gaan doen later, kan dat best lastig zijn. Dat geldt voor Chantano (rechts) en Delano (links). Ze zijn zoekende na hun middelbare school. Na diverse pogingen van opleidingen en/of bijbaantjes, komen ze Faber tegen.

Chantano is 20 jaar en woont al heel zijn leven in Roermond. Hij gaat van het vmbo-t naar havo, maar stopt na 1 jaar. “Op een dag kwam mijn moeder een advertentie van Faber tegen. Ik heb het altijd leuk gevonden om dingen met mijn handen te doen, dus dat trok mij wel.” Hij gaat een dagje kijken bij de Faber Vakschool in Helmond en komt in gesprek met vakschooldocent Dennis. Het is een match.

Ook Delano is zoekende. Hij is 25 jaar en woont in Maastricht. Hij heeft een achtergrond in de ICT, maar de hele dag achter de computer is niks voor hem. “Ik merkte echt dat ik met mijn handen bezig moest zijn. Via een vriend heb ik kennisgemaakt met de bouw en in september 2021 ben ik begonnen aan de Faber Vakschool. We waren een van de eerste groepen.”

De basis van het vak

Chantano en Delano hebben allebei nauwelijks ervaring in het schildersvak. De basis leren ze in 4 weken van docent Dennis op de vakschool. “Dennis is een topschilder en legt duidelijk uit hoe alles gaat volgens het boekje. Hij is geduldig, waardoor je echt de basis kan leren,” vertelt Delano. Daarna begint de stage. Daar merken beide mannen dat het schildersvak écht zwaar werk is.

Delano: “Schilders worden onderschat. Het is een intensief en zwaar vak. Vooral die eerste maand is zwaar, dat is wennen.” Daar is Chantano het helemaal mee eens. “Ik denk dat ook vaak wordt onderschat hoeveel werk er bij komt kijken. Voordat je met een kwast in je handen staat, heb je al heel veel dingen ter voorbereiding moeten doen,” vertelt hij.

Avondopleiding

Toch zijn Chantano en Delano allebei blij dat ze hebben gekozen voor het schildersvak. Ze zijn zo enthousiast, dat ze zich nog verder willen ontwikkelen in het vak. Ze volgen de Schildersvakopleiding niveau 3 aan de Gilde Opleidingen in Roermond, een opleiding van 3 jaar. “We hebben na onze stage van 10 weken nog een tijd gewerkt om te zien of het wel 100% bij ons past. In zo’n stage kom je lang niet alles tegen, dus we wilden er eerst zeker van zijn dat het schildersvak wel wat voor ons was,” vertelt Chantano.

Iedere donderdagavond hebben ze les. Dat werkt prima. Zo kunnen ze doordeweeks 5 dagen blijven werken en geld verdienen. Eens in de 5 weken hebben ze op donderdag een hele dag les. “Je kan altijd instromen bij de avondopleiding, dus je werkt zelfstandig aan opdrachten. Als je iets in de praktijk wil oefenen, bijvoorbeeld behangen of glaszetten omdat je dat niet op je werk tegenkomt, kan je dat gewoon aangeven en dan kan je dat oefenen.”

Werken bij Faber

De opleiding wordt door Faber vergoed, net zoals de kosten van de vakschool. Chantano: “Het is allemaal echt goed geregeld. Als je vragen hebt, zorgt Faber direct voor een oplossing of antwoord.” Delano: “Ik ben tevreden over Faber dus hoop hier nog een lange tijd te werken. Het voordeel is dat je bij verschillende opdrachtgevers verschillende klussen kan doen. Zo kan je veel ervaring opdoen.” Als je goed zit, zit je goed, zeggen beide mannen.

Een mooi vak en een vriendschap

Voorlopig zijn ze nog wel even bezig met de opleiding. In de tussentijd doen ze een hoop werkervaring op in de praktijk. Die gezelligheid met collega’s vinden ze het leukst. “De sfeer en collega’s maken toch wel dat je werkdag leuk is. Ik kom op verschillende plekken en doe iedere dag iets anders. Dat maakt mij gelukkig. Ik ben lekker onder de mensen en zie verschillende plekken in het land,” vertelt Chantano.

Een van de mooiste dingen vinden de mannen nog wel dat ze er een mooie vriendschap aan over hebben gehouden. Maastricht en Roermond liggen niet naast elkaar, maar toch zien ze elkaar regelmatig. Sowieso tijdens de avondopleiding op donderdagavond, maar ook in vrije tijd. Wellicht dat ze in de toekomst een keer samen op een klus staan. Dat lijkt ze allebei heel gezellig.

Meer weten?

Word jij ook blij van dingen met je handen doen? Dan is het schildersvak misschien wel iets voor jou. Bij Faber leer je binnen 4 weken de basis van het vak. Daarna ga je ervaring op doen in de praktijk. Wil je meer leren? Dan krijg je de mogelijkheid om een opleiding en/of 2 cursussen per jaar te volgen. Iets voor jou? Check de Faber Vakschool of bekijk onze leerling vacatures.

Lees ook