Maaike over het werken in het schildersvak
Terug naar overzicht
Nieuws

Maaike (20): “Als vrouw in het schildersvak moet je je mannetje staan”

Maaike de Rechter (20) weet één ding zeker: dingen doen met haar handen, daar wordt ze blij van. Als het Vakschooltraject van Faber op haar pad komt, is de match gevonden. Inmiddels zijn we een jaar verder en volgt Maaike de schildersopleiding niveau 2. Ze heeft de smaak te pakken en haar droom is allround schilder worden. Geen gemakkelijke weg als een van de weinig vrouwelijke schilders in haar vak.

Een match met het schildersvak

Als Maaike klaar is met haar opleiding Zorg & Welzijn, weet ze dat dat vak niet voor haar bestemd is. De schrijnende gevallen die ze soms tegenkomt op haar werk met demente ouderen, kan ze thuis niet loslaten. Na een pauze besluit ze op zoek te gaan naar een nieuwe passie. Dingen mooi maken en lekker bezig zijn, daar wordt ze blij van. Via een leerling schilder vacature komt ze terecht bij Faber. “Ik heb het altijd leuk gevonden om dingen op te knappen. Oude meubels weer mooi maken. Dat is eigenlijk ook wat je als schilder doet, oud (schilder)werk weer mooi maken.”

Maaike volgt het Vakschooltraject van Faber. Een traject van een paar weken waarin je de basis van het schildersvak op de Vakschool leert. “Vooral veel praktijk en gewoon doen,” legt Maaike uit. Daarna begint ze aan haar stage waarin ze ook kennismaakt met haar huidige opdrachtgever. “Ik krijg veel ruimte en geduld om te leren. We zijn een klein bedrijf van twee man, dus ik mag alles meedoen. Zo kan ik echt veel leren.”

Meer verdieping in de theorie

Na een half jaar weet Maaike het zeker, schilderen is echt iets voor haar. Alhoewel ze de basis van het schildersvak heeft geleerd, is ze op zoek naar meer verdieping. “Theoretische kennis en hoe je bepaalde dingen verwerkt. Dat leer je wel door de jaren heen, maar ik vond het toch belangrijk om meer achtergrondinformatie te hebben,” vertelt Maaike.

Via Faber kan ze de BBL-opleiding niveau 2 gaan doen. Een versneld traject, waardoor ze probeert om binnen één jaar haar diploma te halen. Een pittige weg waar veel motivatie voor nodig is. “Ik ben echt een doorzetter en moet er hard voor werken. Zo probeer ik bijvoorbeeld tijdens een klus meerdere opdrachten van school af te vinken als dat mogelijk is. Ook haal ik thuis veel lesstof in.”

Via de opleiding leert ze nog meer over de verschillende aspecten die in het schildersvak aan bod komen. Houtrotspecialisme of schilderen op metaal of hout. “Er zijn zoveel technieken en manieren waarop je iets kan doen. Als je weet wat er mogelijk is en welke theorie daarachter zit, kan je denk ik ook betere keuzes maken op je werk,” legt ze uit.

“Als het aan mij ligt, doe ik dit tot aan mijn pensioen. Ik vind het vak zo leuk en ben nog altijd blij dat ik de keuze heb gemaakt om schilder te worden.”
Maaike de Rechter (20), leerling schilder

Zelf bepalen welke route je neemt

Alhoewel ze nu toch de schildersopleiding volgt, is Maaike blij dat ze deze weg heeft bewandeld. “Bij Faber krijg je echt de keuze en mag je zelf bepalen welke weg je bewandelt. Zo kan je via de Vakschool ontdekken of het werk bij je past, dat zie je toch pas als je het in de praktijk gaat doen.”

Daar komt ook bij kijken dat ze een van de weinige vrouwelijke schilders is. Zo is nog geen 5% vrouw van alle schilders (bron: Jobdigger). “De cultuur moet wel bij je passen en je moet als vrouw je mannetje staan.” Ook kan het werk fysiek soms best pittig zijn volgens Maaike. Denk aan het opbouwen van steigers en het tillen van ladders. “Ben niet bang om hulp te vragen, want de meeste collega’s vinden het geen probleem.”

De smaak te pakken

Op dit moment werkt Maaike als particuliere schilder. Ze houdt zich bezig met al het schilderwerk in of rondom het huis. De klussen zijn heel afwisselend, legt Maaike uit. Het ene moment bouwt ze een steiger op en het andere moment staat ze met een kwast in haar hand een deur te verven. Of een tuinhuis, kozijn of buitenmuur van een woning. “Daardoor is het nooit saai en kom ik nog iedere dag met een lach thuis.”

In de toekomst wil Maaike zich ontwikkelen tot allround schilder. Na deze opleiding is haar plan om door te stromen naar niveau 3. Via Faber krijgt ze de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen door middel van opleidingen en cursussen. “Als het aan mij ligt, doe ik dit tot aan mijn pensioen. Ik vind het vak zo leuk en ben nog altijd blij dat ik de keuze heb gemaakt om schilder te worden.”

Twijfel je of het iets voor jou is?

Dan heeft Maaike maar één advies: gewoon doen. Je kan ontdekken of het vak iets voor jou is via de Faber Vakschool. “Ik vind het fijn om via Faber te werken. Alles wordt goed geregeld. Je hebt een vast contactpersoon die voor je klaarstaat en dat vind ik heel prettig.”

Meer weten over de mogelijkheden tot omscholen? Check het hier. Of bekijk direct of een van onze vacatures bij je past. Liever een vrijblijvend kop koffie doen? Dat kan natuurlijk ook. Ga hier naar onze dichtstbijzijnde vestigingen.

Lees meer over de Faber Vakschool Neem direct contact op

Een dag op de Faber Vakschool

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

Lees ook de verhalen van:

Meer weten over de Faber Vakschool?

Heb je vragen over de verschillende opleidingsmogelijkheden of ben je benieuwd of de Faber Vakschool iets voor jou is?
Stuur ons een bericht via het onderstaande formulier, dan wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.