Blog
Terug naar overzicht
Nieuws

Op 50 jarige leeftijd een nieuw vak leren? Jeroen zou het zo weer doen

Jeroen Bax (52) doet alleen nog maar wat hij écht leuk vindt. Iets moois maken en trots zijn op het eindresultaat. Hij volgt het Vakschooltraject van Faber in Breda en leert binnen 4 weken de kneepjes van het schildersvak. Binnenkort start hij aan zijn stage van 10 weken, waar hij hoopt nog meer van het schildersvak te zien.

Ondernemerschap en corona

Het is maart 2020 en corona breekt uit. Jeroen is horecaondernemer en heeft een restaurant met feestlocatie. Dat doet hij al 23 jaar. De boel ligt stil en dat geeft tijd om na te denken. Tijd die hij eerder niet had, vanwege alle hectiek die bij het runnen van een eigen bedrijf komt kijken. “Met 30 man die voor je werken, heb je altijd stress en eindverantwoordelijkheid.”

Jeroen is dan 50 jaar. Hij twijfelt of hij dit nog wel wil blijven doen tot aan zijn pensioen en is op zoek naar rust. Dat kan hij niet vinden als ondernemer in de horeca, dus hij besluit het roer om te gooien.

Een mensenmens

Als eigen ondernemer is Jeroen veel bezig met geld, knikkers noemt hij het zelf. Dat is hij zat. Hij is een mensenmens en vindt het leuk om iemand te helpen. Hij verkoopt zijn horecazaak en gaat aan de slag als werkleider op een sociale werkplaats. Werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt vindt hij geweldig. Maar ook in deze baan komt veel stress en hectiek voor. Daar is hij juist niet naar op zoek.

Dan komt Faber om de hoek kijken. Via het UWV komt hij in contact met Damian, een accountmanager van Faber. Ze gaan in gesprek en het klikt. Damian vertelt over de mogelijkheden binnen Faber voor Jeroen. Zo komt de Faber Vakschool om de hoek kijken.

Een echte vakman worden

Schilderen en een echte vakspecialist worden. Dat lijkt Jeroen wel wat. In het verleden heeft hij vaak geklust aan zijn eigen bedrijfspand. “Iets maken en dan met trots kijken naar het eindresultaat, dat heb ik altijd leuk gevonden,” vertelt hij.

Alhoewel hij al flink heeft geklust aan zijn bedrijfspand, wil Jeroen een goede basis leggen. Dat doet hij via de Faber Vakschool in Breda, waar zijn docent Cliff hem de kennis over het vak leert.

“Cliff vertelt met zoveel passie over het schildersvak en hij gaat de diepte in. Het is een echte vakman met veel ervaring, dat merk je als hij voor de klas staat.”

Zo geeft Jeroen een voorbeeld over hout. “Cliff vertelt niet alleen iets over hout en houtrot, maar hij vertelt ook over de soorten hout en van welke boom dit komt. De achtergrondinformatie. Hoe het hout gaat werken. Wat voor schuurpapier er is en wanneer je welk schuurpapier gebruikt.” Dit zorgt ervoor dat Jeroen het gevoel heeft alsof hij al even mee heeft gelopen. Hij vindt het interessant, dus hij pakt het snel op.

Faber Vakschool

Voor Jeroen is dit een goede manier om het vak te leren. Vooral als je niet jarenlang in de schoolbanken wil zitten. Ook de kleine klassen maken het leuk en leerzaam. “We hebben allemaal andere achtergronden en leeftijden, dat is leuk.”

Leermeester

Cliff heeft hem weleens vertelt dat hij een leermeester in Jeroen ziet. Dat lijkt hem wel wat. “Ik heb het altijd leuk gevonden om mensen te helpen. Het lijkt me leuk om mensen kennis te laten maken met het schildersvak en te laten zien dat werken niet vervelend hoeft te zijn. De rust en plezier in het werk overbrengen op anderen.”

Toekomst

Wat hij precies in de toekomst wil gaan doen, weet hij nog niet. Nu eerst ervaring opdoen. Hij hoopt de komende periode veel van het schildersvak te leren. Nieuwbouw, restauratie, kleine en grote bedrijven. Heel veel meters maken en het vak in de breedte ontdekken.

Wel heeft Jeroen één ding aan zichzelf beloofd. Hij doet alleen nog maar dingen die hij echt blij van wordt. “Ik heb niet het gevoel dat ik aan het werk ben als ik schilder. Dat maakt het leuk.”

Een dagje op de Faber Vakschool in Breda

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

Meer weten over jouw mogelijkheden bij Faber?

Of je nou een ervaren vakspecialist bent, een starter of het vak nog wil leren: Faber is er voor jou. Ontdek jouw mogelijkheden via onze vacatures, onze Faber Vakschool of neem contact met ons op.

Lees ook: