Blog
Terug naar overzicht
Nieuws

Wat doet een schilder (taken en functie)?

Bij schilderen komt veel meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Een goede schilder is niet alleen in staat om een muur van een kleurtje te voorzien, maar heeft ook kennis van de verschillende materialen en technieken die gebruikt worden binnen het vakgebied. In dit artikel gaan we dieper in op de taken en verschillende richtingen die je als schilder op kan gaan.

Wat zijn de taken van een schilder?

Als schilder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de renovatie van verschillende soorten oppervlaktes zoals muren, plafonds, ramen, deuren en kozijnen. De taken van een schilder bestaan uit:

Stap 1: Voorbereiden

Voordat er geschilderd kan worden moet het oppervlak eerst goed worden voorbereid. Dit betekent oude verflagen verwijderen, schuren, gaten vullen en oneffenheden glad strijken. Ook is het belangrijk om het oppervlak schoon te maken en eventueel vet en vuil te verwijderen. Zijn er dingen die van het oppervlak verwijderd moeten worden, zoals knoppen of deurklinken, dan moet je dit ook vooraf doen. Daarna kan het nog zijn dat je bij sommige oppervlakken een primer aanbrengt, voordat je gaat beginnen met schilderen. Voordat je daadwerkelijk een kwast in je hand hebt om te gaan schilderen, heb je al veel voorwerk gedaan.

Stap 2: Schilderen

Na het voorbereiden kunnen de oppervlaktes geschilderd worden met behulp van kwasten of rollers. Het is belangrijk dat je hierin nauwkeurig werkt, zodat er geen strepen, verfspatjes of druipers ontstaan. Indien nodig breng je, als de eerste laag is gedroogd, een nieuwe laag aan zodat je een goede dekking hebt. Ook kan het zijn dat je foutjes moet corrigeren.

Stap 3: Afwerken

Nadat alles geschilderd is, moet het nog afgewerkt worden. Denk hierbij aan het schoonmaken van gereedschap en het netjes achterlaten van de werkplek. Ook zorg je ervoor dat alles weer op z’n plek staat of hangt waar het hoort.

Welke richtingen heb je als schilder?

Als schilder kan je verschillende richtingen opgaan. Zo kan je ervoor kiezen om te werken in de nieuwbouw, constructie, restauratie of het onderhoud. Ben je iemand die het leuk vindt om allerlei verschillende dingen te doen? Dan kan je ook aan de slag als (allround) schilder.

Nieuwbouw schilder

Een nieuwbouwschilder is verantwoordelijk voor het schilderen van nieuwe gebouwen. Dit betekent dat er nog geen oude verflagen verwijderd hoeven te worden en dat de oppervlaktes vaak glad zijn. Het werk van een nieuwbouwschilder bestaat dus voornamelijk uit het stuken en/of aanbrengen van een eerste laag verf en het netjes opleveren van een (nieuw) gebouw.

Constructieschilder

Een constructieschilder wordt ingezet bij de bouw van bruggen, scheepswanden en andere grote constructiewerken. Het werk van een constructieschilder is fysiek zwaar omdat er op grote hoogte gewerkt moet worden en omdat er vaak met speciale coatings gewerkt wordt die niet altijd even makkelijk aan te brengen zijn.

Restauratieschilder

Een restauratieschilder of renovatieschilder is gespecialiseerd in het herstellen en onderhouden van oude gebouwen. Hierbij moet er rekening gehouden worden met de geschiedenis en de originele kleuren van het gebouw. Het werk van een restauratieschilder vergt veel precisie en kennis over materialen.

Onderhoudschilder

Een onderhoudsschilder houdt zich bezig met het onderhouden van bestaande gebouwen. Dit betekent dat er regelmatig onderhoud gepleegd moet worden om ervoor te zorgen dat het gebouw mooi blijft. Een belangrijk onderdeel van het werk van een onderhoudsschilder is het herstellen van beschadigingen en het vervangen van oude verflagen.

Allround schilder

Een allround schilder is gespecialiseerd in alle taken die een schilder uitvoert. Dit betekent dat hij/zij zowel nieuwbouw, constructie, restauratie als onderhoudswerkzaamheden uit kan voeren. Het voordeel van een allround schilder is dat deze flexibel ingezet kan worden op verschillende projecten.

Specialismes binnen het schildersvak

Naast de verschillende richtingen die je als schilder op kan gaan zijn er ook diverse specialismes binnen het vakgebied. Zo kan je als schilder bijvoorbeeld ervoor kiezen om te werken met speciale coatings of om je te specialiseren in bepaalde technieken zoals spuitwerk of glasweefselbehang.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een schilder?

Als schilder heb je diverse doorgroeimogelijkheden. Als leidinggevende of voorman/-vrouw kan je collega’s aansturen en de leiding in een project nemen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een opleiding te volgen tot restauratiespecialist of om jezelf verder te ontwikkelen binnen een bepaald specialisme zoals bijvoorbeeld spuitwerk.

Aan de slag als schilder bij Faber?

Als schilder heb je diverse richtingen en specialismes waarin je jezelf verder kunt ontwikkelen. Of je nu aan de slag wilt gaan als nieuwbouwschilder, constructieschilder, renovatieschilder of onderhoudsschilder: bij Faber hebben we de baan die jij zoekt. We zijn gespecialiseerd in het vinden van de perfecte match en zorgen ervoor dat jij op de juiste plek terecht komt.

Bekijk alle vacatures Neem contact op